Dzień 15 DNT Picie:kawa czarna bez cukru*3, woda z cytryną i imbirem, szałwia z czarnuszką,pokrzywa,mięta Warzywa: kiszona kapusta Suple : revalid, vit c, omega 3, provag , magnez Dzień 16 DNT Picie:kawa czarna bez cukru*2, woda z cytryną i imbirem, szałwia z czarnuszką,pokrzywa Warzywa: kiszona kapusta, papryka, fasolka szparagowa Suple : [...]
Zgadza się, tylko nie mówimy o ilości spożycia kwasów tłuszczowych, bo wiadomo, że nawet omega-3 nadmiar szkodzi. Tylko o samym produkcie, olej rzepakowy też nie równy rzepakowemu, dlatego mówiłem nie nierafinowanym i tłoczonym na zimno. Bez wątpienia, zdrowa dieta powinna zawierać proporcje kwasów 1:1:1 albo 1:2:1 a rzepakowy to głównie [...]
[...] z ogródka takie pyszne i słodkie, i je pochłaniam na kilogramy (nie przesadzam), więc z bólem serca, ale muszę to ograniczyć ;-). Wczoraj: DZIEŃ 150 DNT Dieta: +suplementy: omega 3 +płyny: woda, czarna kawa +warzywa: pomidory (wliczone na oko), brokuł, surowa marchewka (x1), cukinia Niedojedzone - byłam na grillu. Ale pomidorów było więcej niż [...]
No ja się spotkałem z 1:4 góra 1:2 (o3 do innych omega), także jestem nieco zdziwiony tym 1:1:1.... No chyba że Bartkowi pop******iły się frakcje omega 3 z systemem typu precise nutrition, gdzie mówi się o proporcji 1:1:1 nasyconych do jedno- i wielonienasyconych... To nie jest czepianie się, tylko nie wiem co trzeba by zrobić, żeby mieć stosunek [...]
Żeby stosunek omega 6 do omega 3 nie był za duży , gdyż za dużo omega 6 niekorzystnie działa na organizm m.in. może powodować raka, zaburzać pracę serca, zaostrzać stany zapalne, działać niekorzystnie na skórę Tak, to wszystko wiem, tylko za "eliminacje" uznałem próbę nie spożywania o6. W takim kontekście wszystko się zgadza. Pozdrawiam.
Tomaso słonecznika unikamy w diecie nie dla tego że ma dużo kalorii bo w tym niema nic złego tylko dlatego że ma bardzo nie korzystny stosunek omega 6 do omega 3, właściwie nie zawiera w ogóle omega3 a bardzo dużo omega 6
Omega 3 -około 1-3 g ( EPA, DHA) Możesz dodać z kilka łyżek oleju lnianego to będzie źródło ALA Dodałbym jajka, i jeszcze jakiś olej kokosowy np. Orzechy też ok Ryby i tak są mocno przetworzone, tam omega -3 mało.
[...] Również do koktajli, pieczywa, czy bezpośrednio do ust. Jak komu wygodnie. Kwestia proporcji kwasów tłuszczowych w diecie. http://potreningu.pl/articles/894/dodatkowe-kwasy-omega-najwazniejsze-sa-proporcje http://potreningu.pl/articles/3681/kwasy-omega-3-i-omega-6--bo-licza-sie-proporcje [...]
[...] masy ciała. Tłuszcze 1-1,3g i reszta kcal z węglowodanów. Poczytaj o zalecanych proporcjach kwasów tłuszczowych w diecie. http://potreningu.pl/articles/894/dodatkowe-kwasy-omega-najwazniejsze-sa-proporcje http://potreningu.pl/articles/2879/co-warto-wiedziec-o-wielonienasyconych-kwasach-tluszczowych/page/1 [...]
[...] czy ta dieta jest dla Ciebie. Co Cię skłoniło do niej? To ile i jakie kwasy tłuszczowej powinny być w diecie zależne jest od ich proporcji. Polecam poczytać na ten temat: http://potreningu.pl/articles/894/dodatkowe-kwasy-omega-najwazniejsze-sa-proporcje http://potreningu.pl/articles/3681/kwasy-omega-3-i-omega-6--bo-licza-sie-proporcje
Pamiętaj o tym, żeby proporcje kwasów tłuszczowych były odpowiednie. http://potreningu.pl/articles/894/dodatkowe-kwasy-omega-najwazniejsze-sa-proporcje http://potreningu.pl/articles/3681/kwasy-omega-3-i-omega-6--bo-licza-sie-proporcje
[...] myślę że nie znaczne odchyły nie będą szkodliwe. Tutaj masz przydatne rzeczy: http://www.dobradieta.pl/tabele.php http://www.dietaketogeniczna.org/tabela-zawartosci-omega-3-omega-6-w-produktach/ http://www.sfd.pl/TŁUSZCZE-t369407.html [...]
Do tranu sceptycznie podchodzę, a preparaty omega-3 godne uwagi są dość drogie. Mogą być mrożone, wystarczy x2-3 w tyg. do tego uzupełnić omega-3 (ALA).
Ja bym nie demonizował orzechów ziemnych samych w sobie, tak naprawdę są źródłem omega 6 ale nie jakimś dużym około 15 g LA na 100, więcej ma słonecznik, orzechy włoskie czy pestki dynii. Sama w sobie omega 6 również są ok, tylko nadmiar może oczywiście szkodzić. Czym innym jest jednak masło orzechowe z fissztaszków, a co innnego same nieprażone [...]
A więc zarówno kwasy omega-3 pochodzenia roslinnego jak i DHA i EPA są to kwasy tłuszczowe wielonienasycone, które ulegają utlenianiu z wytwarzaniem wolnych rodników. Dlatego np.zabronione jest smażenie na tłuszczach będących ich źródłem. Natomiast spozywane w postaci surowej nie są niebezpieczne, jednak zaleca się by zwiększyć wówczas spożycie [...]